Sajtóközleményeink

Megjelenés dátuma 2020.05.07

A járvány miatt egyre keresettebb a hiteltörlesztési védelem

Az OTP Bank ügyfelei nyitottak az ilyen jellegű konstrukciókra: minden második hitelfelvevő igényli veszi a törlesztési biztosításokat.

A koronavírus-járvány elbocsátási hullámot indított el, így a munkavállalók körében erősödtek az egzisztenciális félelmek. A Groupama Biztosító és az OTP Bank törlesztési védelme azokra az ügyfelekre is kiterjed, akik a járvány miatt kerülnek nehéz helyzetbe. A biztosítottak a törlesztési moratórium lehetőségétől függetlenül, változatlan feltételekkel élhetnek ezzel a lehetőséggel. A bank ügyfelei nyitottak az ilyen jellegű konstrukciókra: minden második hitelfelvevő igényli e biztosításokat.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai alapján csak márciusban 56 ezren vesztették el az állásukat, akiknek jelentős része, 54 ezer ember elsősorban a személyes kapcsolattartás korlátozása miatt nem is tud azonnal munkát találni.(1) Ez alapján érthető, hogy felerősödtek a megélhetéssel kapcsolatos aggodalmak, amit az NRC piackutató cég felmérése(2) is megerősített: az aktív munkavállalók kétharmada, több millió ember gondolja úgy, hogy veszélyben lehet a munkája. Minden harmadik megkérdezett komolyan félti az állását, és a válaszadók mindössze negyede érzi teljes biztonságban az egzisztenciáját.

Változatlan biztonság a változó viszonyok között

A Groupama Biztosító az OTP Bankkal közösen már hosszú ideje kínál hiteltörlesztési problémákra – pl. keresőképtelenség, munkanélküliség – megoldást jelentő biztosításokat az OTP Bank jelzáloghiteleihez, személyi kölcsöneihez, hitelkártyáihoz és folyószámla hiteleihez, valamint a Babaváró kölcsönhöz.

„A törlesztési biztosítások rendkívül népszerűek, az OTP Bank minden második hitelfelvevő ügyfele igénybe veszi ezt a konstrukciót. A legtöbben a személyi kölcsönökhöz és jelzáloghitelekhez választják. Jelenleg több mint 600 ezer ügyfél rendelkezik Groupama törlesztési biztosítással. Ezek a termékek nem csak hitelfelvételkor, hanem később, akár „a karosszékben ülve”, online csatornákon is igényelhetőek ügyfeleink részére” – mondta Budai József, az OTP Bank bankbiztosítási főosztályvezetője.

A feltételek a járvány idején is változatlanok: ha munkanélküliség vagy keresőképtelenség miatt nehézséget okoz a törlesztés, akkor a bajba jutott ügyfél kérésére a biztosító átvállalja a részletek fizetését. A konstrukciónak köszönhetően tehát a biztosított dönthet úgy, hogy a moratórium lehetőségének ellenére is igénybe veszi a biztosító szolgáltatását. Ez azt jelenti, hogy – kár esetén, a biztosító szolgáltatásakor – ebben az időszakban is folyamatosan csökken a hiteltartozása összege, nem keletkezik kamatnövekmény, és később sem nő a szerződése futamideje. Abban sincs változás, hogy rokkantság vagy halál esetén akár a teljes hiteltartozást kifizeti a biztosító. Fontos tudni, hogy az ügyfeleket akkor is megilleti a biztosítási védelem, ha a koronavírus-járvány miatt kerülnek nehéz helyzetbe.

„Törlesztési biztosításainkat a korábbi gazdasági válság idején is elérhetővé tettük, és tesszük ezt azóta is az OTP Bankkal karöltve változatlan módon. A járvány kezdete óta eddig több mint 500 ügyfél jelezte kárigényét felénk és kérte a törlesztés átvállalását, illetve a hitele teljes kifizetését. Ez a szám várhatóan tovább növekszik az elkövetkező hónapokban” mutatott rá Berentés László, a Groupama Biztosító bankbiztosítási igazgatója.

Az elmúlt hetekben érezhetően megnőtt a kereslet a hitelek mellé igényelhető törlesztési biztosításokra. A termékek folyamatosan elérhetőek az OTP Bank értékesítési hálózatában.

 

 

A sajtóközleményben bemutatott biztosítási termékek leírásai tájékoztató jellegűek, nem tartalmazzák a biztosításokkal kapcsolatos valamennyi információt, és nem minősülnek ajánlattételnek. A teljes körű tájékozódáshoz a vonatkozó biztosítási feltételek nyújtanak segítséget, melyek tartalmazzák többek között a biztosító szolgáltatásának korlátozását, a kizárásokat és a mentesüléseket.

 

(1) http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/mun/mun2003.html

(2) Az NRC kutatás 2020 márciusában készült, 1000 fős, 18-59 év közötti magyarországi lakosok megkérdezésével. A reprezentatív kutatás a Netpanelen, Magyarország legnagyobb online kutatási paneljén készült.


 

Biztosítási szemle
Biztosítás helyett inkább azonnali juttatást kínálnak a cafeteria-keretben a munkaadók
Biztosítás helyett inkább pénzzé tehetõ vagy azonnal felhasználható juttatást kínálnak munkavállalóik számára a cafeteria-keretben a vállalatok - mondta Fata László független cafeteria-szakértõ az MTI...
Hitelbiztosítók: a magyar gazdaságnak egyre inkább szüksége van a keleti nyitásra és Ázsiára
A magyar vállalatoknak meg kell találniuk a módot arra, hogy betagozódjanak a világkereskedelem átrendezõdésébe, és hogy részesüljenek Ázsia fejlõdésébõl, mondta az Atradius hitelbiztosító országigazgatója...
A Vienna Insurance Group 2016. elsõ három negyedévében növekedést ért el mind díjbevételben, mind nyereségben
A Vienna Insurance Group 2016 elsõ három negyedévében a terveknek megfelelõ üzleti növekedést ért el. A konszern díjbevétele 0,7 százalékkal nõtt. Ez a növekedés az egyszeri díjas életbiztosításoknál tanúsított...
Milliós KGFB díjak az MKB-nál - mire készül a biztosító?
A Totalcar.hu cikke szerint az MKB Biztosító Zrt. honlapján közzétett tarifatáblázat szerint a biztosító évi 1-2 millió forintra emeli a 2017-tõl érvényes KGFB díjakat, ez közel 90 ezer autóst érinthet....
biztositasiszemle.hu

Groupama a világban

A Groupama Biztosító a Groupama Csoport tagja, amely biztosítási, banki és pénzügyi szolgáltatóként mintegy 13 millió ügyfele és tagja bizalmát élvezi világszerte.